31 mei 2008

Leden van de kleindiervereniging "Het Raskonijn" te gast bij PKV Frisia

Vanaf het verzamelpunt Piet Schuurman naar de Pantsjewier 41 in Marrum gereden.
Met een prachtig uitzicht op de molen en het weidse landschap daar omheen zaten we al snel aan de koffie met cake. Omdat de konijnenstal beperkte ruimte biedt, in 2 groepjes de Nederlandse Hangoordwergen van Germ Durk de Vries bekeken. Hij fokt ze in de kleuren Blauw en Blauwbont en Madagascar en Madagascarbont.
E.a. werd door fokker verteld over zijn fokwijze. De Raskonijnfokkers, m.n. de konijnenmensen ,waren
aandachtige luisteraars. Omdat fokker "klein"behuisd is, heeft hij voor zijn hooiopslag een goede oplossing gevonden, n.m. de "hooikist". Een demonstratie volgde.Dit zal ongetwijfeld navolging krijgen.
Met het oog op de tijd, namen we weer plaats in de auto's en reden naar adres 2 op de lijst, Henk Catrinus, fokker van Groot Lotharingers.
Hiervoor reden we even terug, de weg gewezen door een begeleidend bestuurslid van de vereniging.
Aan de Wildlandsweg 1 in Hallum zijn deze grote dieren ondergebracht in een grote ruime en goed geoutilleerde stal. De afzuiginstallatie zorgt voor verse schone lucht. De goede isolatie maakt het prettig toeven voor de dieren. Ook hier konden onze leden hun hart ophalen.Over en weer konden er vragen gesteld worden.Een mooie plek om buiten de herfst en de winter te wonen, naar de mening van veel "Stadtjers". De meeste bezoekers hadden de auto al opgezocht , toen schrijver dezes gewezen werd op een nestje van een"Puttertje"in de kastanjeboom , op ooghoogte, langs het grasveld. Van deze fokker ging het richting Aalzum. Fokker Gosse v.d.Woude, zelf niet aanwezig, had Daan Plutschouw bereid gevonden ons het e.a. te laten zien. In een grote stal had deze fokker een hele serie grote ruime hokken gerealiseerd voor zijn Friese Hoenders, in meerdere kleurslagen.Een hele klus voor een "jonge"fokker, om met zoveel kleurslagen te starten!
Wanneer je de ruimte hebt, is de "verleiding "groot , teveel "kleurslagen-hooi"op je vork te nemen.
Hier werd een tijd bij stilgestaan en meningen werden geventileerd. Ongetwijfeld krijgt deze fokker van zijn medeleden goed bedoelde adviezen hierover. Onze rit werd vervolgd naar Daan Plutschouw, fokker van Marters en kleurdwergen.
Aan Daan zijn hobby is onlangs een artikel gewijd in het fokkersblad. Daan vertelde e.a. over zijn fokervaringen. Fokprogramma's worden nu verwerkt in de computer.Een hele toer in het begin om alles in te voeren, maar dan heb je het gemak er ook van!
Persoonlijk spraken mij de hoenders minder aan. Advies van mijn kant is, om de "kalkpoten"van deze Araucana's te behandelen met petroleum. Ook de haan zou ik ontdoen van zijn inmense sporen. Het is maar een advies. Het is niet objectief , hoort misschien ook niet in een verslag thuis, maar als "kippenfokker" kon ik het niet laten enige subjectiviteit aan de dag te leggen.
De morgen werd afgesloten met een maaltijd in de grote ,ruime, lichte garage van Daan. Het bestuur had voor de nodige drank gezorgd. Een prettige bijkomstigheid, als je zelf niet hoeft te rijden. "Bedankt Bob!" Moeder, de vrouw kwam even later met de macaroni, in Italie een volksspijs, binnen. Nou, bij ons "viel het er ook lekker in". De drie grote pannen gingen schoon op. Piet Wiersma had wel wat in een zakje mee naar huis willen hebben naar Stiens Vandaar ging het naar de fam. Poutsma aan de Ropsterwei4 in Oosternijkerk. Wat een pracht van een bloemenwereld hebben die mensen! "Beltjeblommen" , wel 900 verschillende ! In een vrieskist, ontdaan van kluit,op een paar wortels na, overwinteren ze. (alleen de verhoutte exemplaren). 10graden is voor deze overwinteraars ideaal. Ook geraniums, klaprozen,Abuthilons (Belgische vlag) en nog veel meer zijn er te bewonderen. Maar ook konijnen. Grote! Hele grote ! Vlaamse reuzen , in de kleurslagen zwart en blauw. De kleur blauw blijft een moeilijke kleur. Iedere fokker van blauwe krijgt ermee te maken. Of het nou konijnen zijn of hoenders, blauw is "vragen om problemen". Met de "meetlat"erbij werd de oorlengte gemeten. !8, soms 19 cm werd er gemeten.
Buiten, me tegoed doende aan de lekkere worstjes op de tafel, hoorde ik dat Piet op de foto kwam met een ram (blauw) van ongeveer 9 ! kg. Vraag: wie bedoelde men nou met "wat een joekel!?. In de stal kregen we de vraag even een briefje in te vullen , met daarop het gezamenlijke gewicht van de 3 konijnen in de eerste 3 hokken. Winnaar werd een lid van Frisia met als goede tweede Doutsje. Het antwoord was 26,2 kg.De winnaars kregen een bloem mee. Leuk iniatief! De reis ging daarna naar Harm Klok aan de Siniastrjitte 36, in Lioessens, waar Noord Hollandse Hoenders en Orloffs gekruist worden.Er is gestart met een roodporcelein gekleurde Orloffhen en een N.H.koekoek haan. Na F1xF1 is hieruit F2 xF1 kekruist. F3 vertoont nu kromme snavels. Volgens fokker zou dit wel eens in de Orlofflijn kunnen zitten.
In Dordrecht, vorige woonplaats van Harm, was op gegeven moment de aanloopkip overleden.Vader heeft toen voor zoonlief op een tentoonstelling Java´s aangeschaft. Vandaar de aanwezigheid van deze krielen en de bemoeienissen van zoon Roland met e.a.
Vlak bij arriveerden wij voor het laatste bezoek. Dit `toetje`ging er wel in.Wat een prachtige hokken heeft de fam. Braaksma. Zoon Lammert, bij afwezigheid van vader Ulbe, leidde ons rond. Er wordt gefokt in 5 kleurslagen in groot en kriel. Zwart,blauw,zilverpel,goudpel en geelwitpel.
Wat een klasse! De zoon vertelde dat ze vorig jaar nog 400 kuikens hadden gefokt. Dit jaar doen ze het wat rustiger aan. Voor 2008 zijn er 180 stuks gefokt. Al met al toch nog een behoorlijk aantal dieren om te verzorgen als je de ouderdieren erbij neemt
Als bijzonderheid bij de opfok werd vermeld dat de kuikens soms in water geweekte Felix kattenbrokjes worden gevoerd. Ze zijn er gek op. Er zit rund, lever en groenten in. Zo vertelde ik, dat mijn kuikens de 2e dag een hard gekookt ei van mij krijgen. Die van mij zijn daar gek op.Ach, wat ze krijgen , tegenwoordig is alle opfokvoer goed. Het belangrijkste is ,dat je goed voor je dieren bent, en dat straalt er hier af!
Na een woord van dank en een klein attentie van onze kant , ging het weer huiswaarts.
Ook mijn dank aan onze collega´s.
Uw verslaggever

Eelke .A.J.Ronner.

IMGP4822 IMGP4823 IMGP4824 IMGP4825 IMGP4826 IMGP4827 IMGP4828 IMGP4829 IMGP4830 IMGP4831
IMGP4832 IMGP4833 IMGP4834 IMGP4835 IMGP4837 IMGP4838 IMGP4839 IMGP4840 IMGP4841 IMGP4842
IMGP4843 IMGP4844 IMGP4845 IMGP4846 IMGP4847 IMGP4848 IMGP4849 IMGP4850 IMGP4851 IMGP4852
IMGP4853 IMGP4854 IMGP4855 IMGP4856 IMGP4857 IMGP4858 IMGP4859 IMGP4860 IMGP4862 IMGP4863
IMGP4864 IMGP4866 IMGP4867 IMGP4868 IMGP4869 IMGP4870 IMGP4871 IMGP4872 IMGP4873 IMGP4874