De NCD-enting (=New Castle Disease= pseudovogelpest).

Liefhebbers die met hun pluimvee willen deelnemen aan tentoonstellingen, zijn hoe dan ook verplicht om al hun hoenderachtigen en loopvogels, voorzover de dieren ouder zijn dan 30 dagen, ten minste twee weken en ten hoogste vijf maanden voor het begin van de tentoonstelling of de keuring te enten tegen New Castle Disease.
Bij de vaccinatie wordt door de dierenarts een entverklaring afgegeven. Het in de regeling voorgeschreven model van deze entverklaring is te downloaden van de site van de NHDB (www.nhdb.nl onder diversen en dan entformulieren).

Een aantal tips voor de entingen:
1) Een aantal herhalingsentingen (2 of 3) met ongeveer 3-4 weken ertussen heeft de voorkeur voor voldoende weerstandsopbouw.
2) Voor alle (levende) entstoffen geldt het volgende. Zorg ervoor dat de dieren binnen vier uur na het aanmaken van de entstof, deze toegediend krijgen.
3) Maak entstof altijd aan met koud water, eventueel met magere melk om de entstof te stabiliseren ( 2 gram melkpoeder per liter water of 1 liter melk op 50 liter water). Als de temperatuur van het water hoger wordt, gaat de entstof sneller dood.
4) Methoden van toediening: Bij grote koppels is spray en drinkwater de snelste en gemakkelijkste methode. Zorg wel dat de dieren bij een drinkwaterenting dorstig zijn door de drinkbakjes de avond van te voren weg te halen. Dit geeft de grootste kans dat ze binnen 4 uur drinken en dus een goede enting binnen krijgen. Voor kleine koppels is de oog- of neusdruppelenting ook erg geschikt. Het is dan zeker dat elk dier 1 dosis binnenkrijgt.
5) De meeste entstoffen zijn vanaf de eerste levensdag toe te dienen,maar kijk de bijsluiter daarvoor even na.
6) Sommige entstoffen zijn erg mild en anderen zijn erg sterk. Een milde entstof geeft geen tot weinig entreactie (=ziek worden na enting),maar de weerstandsopbouw kan ook minder zijn.

(info KLN)